De kantoorspecialist: ‘Duurzaam is meer dan milieuvriendelijk’

Magazines | Vallei Business nr 5 2015

De kantoorspecialist

'Duurzaam is meer dan milieuvriendelijk'

Bij ‘De kantoorspecialist’ in Veenendaal wordt op het moment de laatste hand gelegd aan een grondige verbouwing. Er is een ruimte ontstaan die bij klanten voor beleving en inspiratie moet gaan zorgen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema, waar directeur Evert van Engelenhoven jr . een eigen visie op heeft: “Ook zorgen voor een goede werkomgeving is duurzaam bezig zijn.”

Wie bij de naam ‘De kantoorspecialist’ denkt aan kantoorartikelen alleen, vergist zich schromelijk. Het bedrijf van Evert van Engelenhoven jr. heeft namelijk echt álles te bieden op het gebied van kantoren. De hoofdactiviteiten zijn onderverdeeld in vijf takken: kantoorartikelen, kantoorinrichting, audiovisuele oplossingen, kantoorapparatuur en ICT, waar ook zaken als netwerkbeheer onder vallen. Elke tak heeft zijn eigen specialisten in dienst, vertelt Van Engelenhoven: “We hebben geen accountmanagers die zich met alle vijf die takken bezighouden, maar hebben er bewust voor gekozen met echte specialisten te werken, die binnen hun vakgebied echt álles weten en uiteindelijk het verschil maken voor onze klanten. Eigenlijk zijn het dus vijf verschillende bedrijfjes onder één dak, maar dan wel met één telefoonnummer en één factuur.”

Beleef de dag

Onder dat dak heeft onlangs een flinke verbouwing plaatsgevonden. De benedenverdieping is vorig jaar aangepakt en nu is de bovenverdieping flink onder handen genomen. “We wilden een ruimte creëren waar onze klanten meer beleving krijgen en waar ze inspiratie vandaan kunnen halen voor hun eigen werkruimten.” Dat is gelukt. De ruimte is compleet ingericht volgens het thema ‘Beleef de dag’. Van Engelenhoven: “We laten hier alles zien wat je op een reguliere werkdag mee kunt maken. De ontvangstruimte, balie, vergaderruimte, kantine-inrichting en werkruimtes bijvoorbeeld.” Van die laatste zijn er drie thema’s: een budgetvariant, eentje uit het middensegment en een exclusieve werkruimte. “Daarnaast staat er veel levend groen – een complete groenwand is nog onderweg – en zijn overal AV-middelen werkend te zien.”

Breder

Duurzaamheid is een thema waar in combinatie met kantoorinrichting veel over gezegd en geschreven wordt. Ook bij De kantoorspecialist is het een punt van aandacht, maar wel op een eigen manier. “Ik trek duurzaamheid breder dan het kijken naar milieuvriendelijke producten alleen”, legt Van Engelenhoven uit. “Je moet je niet blind staren op het feit dat iets gemaakt is van bamboe in plaats van karton, of dat geprint kan worden met uitwisbare inkt. Ik vind het interessanter om na te denken over waarom er überhaupt geprint moet worden en welke mogelijkheden er zijn om dat te beperken. Dat kan ‘m in technieken zitten, die we ook weer in huis hebben.” Een product kan bovendien wel duurzaam geproduceerd worden, maar het is minstens zo belangrijk om te kijken waar het vandaan moet komen, wat het kost en hoeveel je er vervolgens van nodig hebt: “Wij hebben vooral de insteek om goed te inventariseren wat er concreet nodig is. Wat zijn de mogelijkheden om ruimte efficiënter te benutten en zaken te hergebruiken? Bij onze verbouwing hebben we dat ook gedaan en we adviseren onze klanten op dat gebied ook.”

Mensen

“Als je in een statische werkomgeving zit, met slecht licht en stoelen en bureaus die niet instelbaar zijn, dan ben je niet duurzaam bezig. Ik praat ook liever over duurzaamheid dan over milieu. Het effect van duurzaamheid en het kritisch nadenken over handelingen vind ik belangrijker dan puur een milieuvriendelijk product kiezen, al hebben we dat zeker in huis.” Duurzaamheid is in de filosofie van De kantoorspecialist ook iets waarbij gekeken wordt naar hoe met mensen wordt omgegaan. “Zit/sta-werkplekken, stilteruimte, bar, loungeruimte…het dynamische werken is bij ons allemaal aanwezig om onze mensen zo goed mogelijk te faciliteren. Ook de techniek hebben we beschikbaar om dat te ondersteunen, de afdeling ICT en AV is niet voor niets een bloeiende tak binnen ons bedrijf. Ook de groei en ontwikkeling van het menselijk kapitaal vormen een stuk duurzaamheid. Wij willen zo goed mogelijk voor onze mensen zorgen. Dat gaat van training en coaching tot de complete fitnessruimte die we hier in het pand hebben. Als de mensen fit en gemotiveerd blijven, zorgt dat ervoor dat ze duurzaam inzetbaar zijn. En als onze mensen blij zijn, dan merkt de klant dat ook.”

In de volgende editie van Vallei Business volgt een uitgebreid verhaal over de diensten en producten van De kantoorspecialist. n

www.kantoorspecialist.nl

Kantoren

'Als de mensen fit

en gemotiveerd

blijven, zorgt dat ervoor dat ze duurzaam inzetbaar zijn.'

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by